2008/09/18

Despre cec, coduri si specii

Cum au rezolvat alte specii problema codificarii

Am fost atras, oarecum fara voia mea, intr-un grup de lucru profesional care avea ca obiectiv, stabilirea unui standard pentru instrumentele de plata, mai axact pentru cecuri si alte hartii de genul asta. Principala preocupare a colegilor mei, chiar interesati de astfel de standarde, era sa gaseasca un mod de codificare a informatiilor de pe instrumentele de plata, mod care sa fie agreat de toate institutiile de credit care le pun in circulatie. Argumentele cele mai convingatoare conduceau spre o linie a codurilor sub forma unui cod de bare, aceasta fiind o tehnologie comuna in zilele noastre. Practic, toate supermarket-urile au adoptat codul de bare pentru codificarea produselor pe care le au in depozite sau le vand, gestiunea stocurilor fiind mult usurata. Unele lanturi de magazine au impus chiar producatorilor sa codifice de la ambalare datele referitoare la produsele respective. Ce sa mai vorbim, facturile de utilitati ne vin tot cu un cod de bare pe ele, cele de telefon la fel, cat de scumpa poate sa fie tehnologia asta? Colegii mei din grupul de lucru ziceau ca e deja una foarte comuna, disponibila free pe internet. Si ii cred...

Nu am inteles nici pana astazi de ce institutii cu forta celor de care vorbesc nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind tiparirea unui nenorocit de cod de bare pe aceste hartii, mai ales ca pot avea valori destul de mari, emitentul aproape că emite moneda din varful pixului cu care le semnează.

Nu as fi revenit asupra subiectului (sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu institutiile de credit vor intelege ca e mult mai bine pentru toata lumea sa se imprime aceste coduri pe suprafata instrumentelor de plata) daca nu as fi vazut cu ochii mei, in concediu, in Apuseni, ca alte specii au trecut deja la utilizarea codurilor de bare si par chiar fericite din aceasta cauza, asa cum se vede in pozele de mai jos. La cecuri de ce nu ar merge?




2 comentarii:

ww spunea...

pai, crezi ca pe ele le-a intrebat cineva? :)

Anonim spunea...

singura explicatie viabila este ca intre linia codurilor/ codul de bara si obiect in sine (in cazul de fata vaca.. despre vaca e vorba, nu-i asa?) s-au interpus niste boi. problema este ca, si aici corecteaza-ma onorat mon segnor Valjean, ca nu a existat un taur... cu bile, de data asta.